Головна » 2016 » Серпень » 29 » Лікування казкою
17:34
Лікування казкою

Лікування казкою


Правильною казкою можна вилікувати дитину від сором'язливості або, наприклад, зрозуміти причини її поганої поведінки. Кожна мама знає: кращий спосіб вкласти дитину спати, заспокоїти, розвеселити або зацікавити - прочитати їй казку. При цьому далеко не всі батьки в курсі, що чарівні історії можуть виконувати роль не тільки снодійного і антидепресанту, а й психолога. 

Незважаючи на те що люди складають чарівні історії багато тисяч років, казкотерапія, як окремий напрям в психології, з'явилася відносно недавно - наприкінці минулого століття. Як і багато інших ноу-хау, цей метод спочатку використовували у роботі з особливими дітьми (аутистами, гіперактивними і т. д.). Результати були приголомшливими: психологи за допомогою казкотерапії змогли добитися значних покращень в стані хворих діток. Якщо метод працює у дітей зі складними психологічними проблемами, то з примхами і страхами вашої дитини ви впораєтеся тим більше. 

Казкотерапія - по суті, маніпуляції з чарівною історією, яку дитина повинна не просто вислухати або прочитати, а переробити, дописати на свій лад, розіграти за ролями, пояснити причини поведінки того чи іншого персонажа. Через те, що малюк буде наділяти казкових героїв своїми переживаннями, на світ вилізуть всі його образи і комплекси, які до цього моменту ховалися в потаємних куточках душі. Зрозумівши, що конкретно терзає, хвилює і турбує вашу дитину, тобі буде набагато легше знайти з нею спільну мову, допомогти їй вирішити проблеми. 

Хто образив Несміяну? Щоб застосовувати казкотерапію на практиці, вам не знадобиться диплом професійного психолога. Просто згадайте з дитиною улюблену казку, а потім попросiть розповісти її заново. Будьте уважнi, не перебивайте, але і не забувайте ставити уточнюючі питання. В ході вашої бесіди може з'ясуватися багато цікавого. Наприклад, виявиться, що Сірий Вовк з «Червоної Шапочки» був злим, тому що дівчинка і бабуся не хотіли з ним дружити і він відчував себе самотнім. Швидше за все, і ваш шибеник часто б'ється на дитячому майданчику зовсім не через кепський характер. Просто інші діти чомусь не кличуть його в свої ігри. А царівна Несміяна плаче з ранку до вечора, бо її мама і тато весь час сваряться. В даному випадку сумна королівна - ваша дочка, а її батьки - ви з чоловіком. Мабуть, ваші відносини хвилюють дитину набагато сильніше, ніж ви думали. 

Намацавши проблему, переходьте до її вирішення. Постарайтеся з'ясувати у дитини, що могло б виправити ситуацію і порадувати царівну або як допомогти Сірому Вовкові. Але ні в якому разі не треба підштовхувати дитину до відповіді, яка здається правильною вам. Переробляючи на свій розсуд казку, малюк вибере варіант, найбільш відповідний його внутрішньому стану. І це буде відповідь, яка не тільки дасть вам ключик до вирішення проблеми, але і дозволить дитині звільнитися від внутрішньої напруги. 

Будьте уважнi! Якщо дитина переписує хороший кінець казки на поганий, робить доброго героя надмірно жорстоким і мстивим або, пишучи історію, акцентує свою увагу на агресії і сценах насильства, варто звернутися до психолога. У серйозних випадках психокорекції, нехай навіть казкової, повинен займатися професіонал. 

Заклинання від страхів. Втім, перероблення відомих історій - не єдиний прийом казкотерапії. Якщо ви давно знаєте про якусь дитячу проблему, підберiть або навіть складiть самi чарівну розповідь, шо максимально перегукується з її ситуацією. Якщо дитина сором'язлива і переживає через відсутність компанії, нехай герой покаже малюку, як знаходити друзів, а якщо дитина боїться темряви, розкажiть про те, як ваш персонаж справився з цією фобією. Придумайте чарівне заклинання, яке допомогло герою побороти страх. Озброєний цими диво-словами наступного разу, коли погасне світло, ваш малюк буде більш спокійний і впевнений у собі та своїх силах. 

А ще не заважайте дитині фантазувати. Батьки часто дорікають своїх дiтей у зайвому письменництві. Інші навіть категорично забороняють «ці дурниці». Не кваптеся примикати до лав таких серйозних тат і мам. Психологи стверджують, що дитячі фантазії - справжня самотерапія. Придумуючи історії, дитина проговорює хвилюючі її питання і намагається знайти на них відповіді. Адже казки, які складає ваш малюк, не тільки відображають його внутрішній світ, а й сприяють особистісному розвитку, навчають вирішувати життєві завдання. 

Не забувайте, що будь-яка казка, яку ви читаєте своїй дитині, повинна бути позитивною і добре закінчуватися. Намагайтеся уникати історій-фентезі типу «Володаря кілець». Незважаючи на те, що добро перемагає зло, в них занадто багато темних, негативних персонажів, навіть самий сонячний малюк може втратити орієнтири, якщо на нього, як з рогу достатку, посиплються нескінченні батальні битви моторошнуватих монстрів. 

Принцеса? Королівна! Якщо хоч одна з ваших приятельок стверджує, що вона в дитинстві ніколи не переодягалася принцесою або феєю, безсумнівно, подруга лукавить. Втім, як і багато солідних тат, що засуджують нащадків за чінгачгукске пір'я в голові або бетменскі крила. Всі діти обожнюють приміряти на себе різні ролі і носити казкові костюми. Крім задоволення з цієї гри можна витягти величезну користь. Якщо, приміром, ви мама соромливої, невпевненої дівчинки, дозволь їй стати прекрасною королевою. Підведiть красуню до дзеркала і побачите, як розпрямляться її плечі і зміниться хода! А непосидючому шибенику буде корисно відчути себе лицарем, відповідальним за порятунок світу. 

Знайдіть з малюком велику коробку і зробіть з неї чарівну скриню, яку можна наповнити змістом бабусиної шафи: яскравими хустками, пір'ям і хитромудрими беретами. Запропонуйте своїй дитині поступово діставати звідти ці аксесуари і приміряти на себе. Попросiть малюка розповісти про персонажа, в якого він перевтілився: що він любить, з ким дружить, чи щасливий він, а може, потребує допомоги? Ваше завдання - зібрати максимальну кількість інформації про вигаданого героя, адже він - пряме відображення особистості дитини. Перебуваючи в образі, з одного боку, малюк може виплеснути пригнічені емоції та бажання, а з іншого - програти різні моделі поведінки, що допоможе йому в спілкуванні з однолітками. 

До речі, переодягання допоможе і вам. Перетворившись на чарівницю, королеву або володарку джунглів, ви можете привести до тями свою розбишакувату дитину, яка прийме умови гри і з радістю буде виконувати дані вами відповідальні доручення. Користуючись своєю королівською владою, буде простіше умовити непосиду зібрати іграшки або, наприклад, застелити ліжко. 

Думка фахівця: дитячий психолог, логопед вищої категорії. Вибираючи казку для читання на ніч, уникайте сумних і похмурих сюжетів, позитиву в історії завжди має бути більше, ніж негативу. Легкі чарівні казки - кращий вечірній варіант. Якщо ви читаєте якийсь велике твір і переривається на середині, щоб продовжити завтра, робіть це на нейтральній або хорошій ноті. Якщо ви залишите малюка в ліжечку, закривши книгу на негативному моменті (наприклад, Іван-царевич загинув, а Сірий Вовк ще не приніс живої води), не виключено, що дитина буде перебувати всю ніч в напрузі і не зможе спокійно спати. 

Всьому свій час. 
3 роки: Три поросяти. У 3-4 роки дітям близькі й цікаві казки про тварин, причому неважливо, що це - вірші Чуковського чи незабутні «Троє поросят». 
4,5 роки: Вінні-Пух. З 4-5-ти рокiв діти отримують величезне задоволення, слухаючи казки про взаємодію тварин і людей. Іван-царевич і Сірий Вовк, Крістофер Робін і Вінні-Пух - ідеальні варіанти! 
5 років: Попелюшка. З 5-6-ти років малюк ідентифікує себе вже з людськими персонажами: хлопчики - з лицарями, дівчатка - з принцесами. Цих героїв ви зможете відшукати в чарівних казках Шарля Перро і Андерсена. 
7 років: Придумай сам. У 6-7 років дитина починає придумувати власних казкових персонажів і, звичайно, розповідати про них оточуючим. До речі, саме так народилися знамениті страшилки про труну на коліщатках. Почувши від дитини чергову страшну історію, не хапайтеся за голову: психологи стверджують, що, лякаючи своїми розповідями оточуючих, дитина опрацьовує свої страхи.

Переглядів: 1182 | Додав: vikanakon | Теги: казкотерапія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar