Головна » 2016 » Липень » 21 » Адаптація дитини до нової школи : поради психолога
09:51
Адаптація дитини до нової школи : поради психолога

Перехід в іншу школу може стати серйозним випробуванням для дитини. Новий колектив, нові правила — все це підсилює природні переживання від початку навчального року і зміни ритму життя. Щоб адаптація дитини до нової школи пройшла легше і безболісніше, батькам потрібно взяти активну участь у цьому процесі.


Якщо ви знаєте про те, що ваш малюк відрізняється сором'язливістю, йому непросто дається встановлення контакту з людьми, він насилу заводить друзів — не пускайте його адаптацію в новому колективі на самоплив. Йому зараз потрібна допомога і підтримка батьків.

 

Адаптація дитини до нової школи: поради психолога

По-перше, обов'язково проконсультуйтеся зі шкільним психологом щодо адаптації дитини. Він підкаже, на що звернути увагу, поговорить з вашим малюком і допоможе зняти стрес від майбутнього знайомства з новим класом.

По-друге, дуже важливо познайомити дитину з його новим вчителем. Адже для молодшого школяра великий стрес таїть у собі саме зміна вчителя — з нею пов'язані нові правила поведінки, нові методики навчання, які здаються йому незвичними і складними. Тому дайте можливість поспілкуватися дитині з учителем один на один, перш ніж він опиниться в класі і буде боятися зробити щось не так на очах у всіх. Попросіть вчителя заздалегідь пояснити дитині ті правила, які йому потрібно дотримуватись у класі. Розкажіть про особливості дитини і про його здібностях і талантах — нехай учитель допоможе йому влитися в колектив, даючи доручення або прикріплюючи його до творчої групи класу.

 

по-третє, ви повинні максимально допомогти дитині відчувати себе комфортно в новому колективі. Тут важливо багато – і успішність, і зовнішній вигляд, і захоплення. Допомагайте дитині, контролюйте його збори в школу і готовність домашнього завдання – адже в молодших класах дуже соромно, якщо тебе лають при всіх за забуту зошит або ти не вивчив вірш. Постарайтеся записати його в ту ж секцію або гурток, куди ходять його нові друзі, якщо сама дитина хоче, звичайно. Що ж стосується «матеріального відповідності» – не варто брати кредит, щоб купити своєму малюку такий же Iphone, як і в однокласників.


по-четверте, ви можете допомогти своїй дитині влитися в новий колектив, організувавши для його нових друзів якесь неформальне захід. Запросіть їх додому на чай з тортом, запропонуйте влаштувати пікнік у парку на вихідних. У такій невимушеній атмосфері і на «своїй території» дитині буде легше спілкуватися – адже у нього буде багато «своїх» тим для розмови. А ви зможете познайомитися з його батьками однокласників, це теж допоможе налагодити контакт. Але не переборщіть з ентузіазмом в організації свят – ви ж не хочете, щоб з дитиною дружили тільки тому, що «у нього вдома багато іграшок і пригощають солодощами».


Побільше спілкуйтеся зі своєю дитиною, розпитуйте про те, як справи у новій школі, про однокласників, про уроки. Він повинен відчувати, що ви поруч, що він не один з такою проблемою. Розкажіть йому про свій досвід зміни колективу, щоб малюк знав – це не трагедія, а нормальна ситуація. Це допоможе йому легше пережити адаптацію в новій школі.

http://xvatit.com.ua/

 

Переглядів: 887 | Додав: vikanakon | Теги: адаптація до школи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar