Головна » 2016 » Липень » 21 » Психологія виховання дітей у неповних сім'ях
09:44
Психологія виховання дітей у неповних сім'ях

Дитина неминуче стає жертвою розлучення своїх батьків. Поділ родини чи розлучення, навіть коли усе відбувається найвищою мірою чемно і поштиво, незмінно викликає в дітей психічний надлом і сильні переживання. Щоб згладити, нівелювати вплив розлучення на дитину, необхідно враховувати особливості психології виховання дітей у неповних сім'ях. 

Як правило, в нашій країні після розлучення батьків дитина залишається жити з матір'ю. При цьому дитина відчуває відсутність батька, навіть якщо не виражає відкрито свої почуття. Крім того, вона сприймає відхід батька як відмовлення від неї. Дитина може зберігати ці почуття багато років.

З розпадом сім'ї тато намагається якомога частіше відвідувати дитину. У будь-якому випадку це хвилює дитину, викликає в ньому різні емоції. Якщо батько виявляє до нього теплоту і турботу, догляд батька з сім'ї буде здаватися дитині ще неприємніше і незрозуміліше. Крім того, дитина з нерозумінням і засудженням буде ставитися до своєї матері. Якщо ж тато при регулярних зустрічах веде себе досить стримано або навіть відчужено, дитина починає мучитися питанням, чому, власне, йому взагалі необхідно бачитися з ним, а це може породити комплекс провини у малюка. А якщо батьки до всього іншого відверто ворогують, намагаються мстити один одному, вони тим самим руйнують уявлення дитини про нормальну сім'ю.

В цей період малюк може побажати скористатися склалася між батьком і матір'ю ситуацією, зіштовхувати батьків один з одним і витягати з цього певну вигоду. Змушуючи батьків демонструвати, доводити свою любов до нього, дитина буде змушувати їх дарувати йому подарунки, робити поблажки, балувати. Однак задобрювання дитини подарунками не зможе компенсувати брак уваги і теплоти з боку батьків. 

Що можна зробити, щоб допомогти дитині в розбитій родині? Пояснити йому, що відбулося, причому зробити так, щоб не звинувачувати колишнього подружжя за обставин, що склалися. Допомагати дитині дорослішати, ставати самостійною, щоб у неї не склалася надмірна і нездорова залежність від матері або батька. Одна з найбільш поширених помилок в неповних сім'ях - надмірна опіка матері над своєю дитиною.

http://xvatit.com.ua/

Переглядів: 623 | Додав: vikanakon | Теги: сім'я, неповна сім'я, діти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar